דבר העורכים
קוראים נכבדים, אנו מתכבדים להביא בפניכם את הגיליון השני של "עת סיוע" - כתב העת המקוון היוצא לאור מטעם האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים. "עת סיוע" נחשף בפני קהל קוראים רב ומגוון, הן מעולם המשפט והן מחוץ לו, ומשמש כלי עזר מקצועי עבור קוראיו השונים, ובהם קהילת עורכי הדין, שופטים, אנשי אקדמיה ואף גורמים מקצועיים נוספים כגון עובדים סוציאליים, עובדי רווחה ועוד. שמחנו להיווכח כי קיימים אזכורים של "עת סיוע" בפסקי דין, והמאמרים והסקירות נלמדים במסגרת קורסים שונים בפקולטות למשפטים.
|
|
זהר בחשכה - ראיון עם עו"ד סיגלית זהר ד"ר דפנה הקר ועו"ד קארן שוורץ-אמיגה,
הפקולטה למשפטים – אוניברסיטת תל אביב והנהלת האגף לסיוע משפטי החל משנת 2004 ולאחר ביצוע מספר תיקוני חקיקה, זכאים קורבנות של עבירות הסחר בבני אדם למטרותיו השונות וקורבנות החזקה בתנאי עבדות לקבלת סיוע משפטי מהאגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים (להלן: "האגף"). זאת, בכל הנוגע להליכים לפי חוק הכניסה לישראל, תשי"ב – 1952 ובהליכים אזרחיים הנובעים מביצוע העבירות, כגון תביעות נזיקין נגד מבצעי העבירות כלפיהם.
|
|
התכנון הכלכלי של המוות פרופ' שחר ליפשיץ התכנון הכלכלי של מה ייעשה ברכושו של אדם לאחר מותו מחייב הכרה מעמיקה של מערכות הדינים הרבות החלות על מגוון רחב של נכסים וזכויות, ובחירה משולבת של הכלים המתאימים בכל צירוף נסיבות. ברשימה זו נמקד את הדיון בשאלת היחס שבין הכלים והכללים שבחוק הירושה לאלו הנוגעים ליחסי הממון בין בני זוג, בגבולותיהם, בצורך לשלב ביניהם ובשאלות שנותרות פתוחות בהקשר זה.
|
|
תכנון רפואי לעתיד באמצעות "משפט מונע" ישראלי עו"ד מיטל סגל-רייך,
הלשכה לסיוע משפטי – מחוז חיפה תכנון רפואי למצבים של חוסר כשרות נועד על מנת לאפשר לעצב מראש את סוף החיים, בעיקר בכל הקשור בטיפולים רפואיים מאריכי חיים. זאת בהתאם למצפון, לאמונה ולערכים של כל אדם, והכל על-פי הבחירה החופשית כפי שהובעה מראש מתוך שיקול דעת ומחשבה. דרך המלך לתכנון רפואי לעתיד כחלק מ"משפט מונע" ישראלי קבועה בחוק החולה הנוטה למות, התשס"ו– 2005, המתווה כלים לשם הבעת הרצון מראש. ואולם, היקף התכנון האפשרי במסגרת החוק מצומצם לנסיבות צרות בלבד. מאמר זה עומד על יתרונותיו של "משפט מונע", על חשיבות השימוש בכלי תכנון רפואי לעתיד לצורך הגשמת הרצון ושמירה על האוטונומיה, סוקר את אפשרויות התכנון על-פי החוק, עומד על מגבלות התכנון הרפואי באמצעותו, ומציע דרכים להרחבתו.
|
|
דבר עורכי מדור דיני עבודה: על הזכות להתפטרות - על רקע מאבק הרופאים המתמחים עו"ד מלי ורוצלבסקי ועו"ד ענת בהט ,
הלשכה לסיוע משפטי – מחוז תל אביב והמרכז והנהלת האגף לסיוע משפטי פרשת הרופאים המתמחים העלתה על סדר היום הציבורי והמשפטי דיון רחב היקף בשאלת האפשרות להגביל את זכות היסוד של העובד להתפטר.
הפרשה הציבה בנוסף שאלות כבדות משקל הנוגעות לעולם העבודה בישראל שנת 2011, ובכלל זאת הדגישה את הסתירה המתעוררת לעיתים בין זכויות הפרט במקום העבודה לבין הצורך לשמר את יציבות מערכת יחסי העבודה הקיבוציים במשק. הפרשה העמידה על כפות המאזניים זו מול זו זכויות המהוות אבני יסוד של עולם המשפט בכלל ומשפט העבודה בפרט. מחד, זכותו של העובד לבחור את עתידו המקצועי, להחליט אם לעזוב את מקום עבודתו ובכך לממש את חופש העיסוק שלו, ומאידך, זכותו של המעביד ליציבות במקום העבודה כמו גם הצורך לקיים הסכמים שנחתמו מטעם הארגון היציג. הדיון הציבורי הרחב הביא לידי ביטוי את המחלוקת שהתעוררה בקרב קהל העוסקים בתחום יחסי העבודה.
|
|
ביטוח לאומי, אוטיזם ומה שביניהם עו"ד נמרוד בלייכר,
סגן מנהל הסיוע המשפטי - מחוז באר שבע והדרום עתירה בעלת חשיבות ציבורית רבה שהוגשה על ידי האגף לסיוע משפטי בשם הוריו של קטין שאובחן כלוקה באוטיזם בסיומו של תהליך אבחון שהתמשך ארבע שנים, מתבררת בימים אלו בבג"ץ 1 על פי תקנה 6(א)( 3) לתקנות הביטוח הלאומי (דמי מחייה, עזרהללימודים וסידורים לילד נכה), התשנ"ח 1988- (להלן: "התקנות"), לא ניתן לשלם גמלת נכות לילד נכה מעבר לשנים עשר חודשיםרטרואקטיבית מיום הגשת התביעה לגמלה למוסד לביטוח לאומי, בשל תהליך האבחון האורך דרך כלל מספר שנים. בעתירה טוענים העותרים כי יש לפרש את התקנה בדרך המחריגה מגדר תחולתהאת הלוקים באוטיזם, נכות שתהליכי האבחון לגביה מתמשכים שנים ארוכות מעבר לשנים עשר חודשים, שכן כל פרשנות אחרתאיננה סבירה ואף מפלה את הלוקים באוטיזם מאלו הסובלים מנכויות אחרות. חלקה של העתירה שטען לבטלות התקנה נמחק על ידי העותרים בהמלצת בית המשפט, משהוברר כי הכרעה בשאלת
פרשנות הטענה מייתרת את שאלת בטלותה.
|
|
השלכות תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל ועוד- ריאיון עם כב' השופט (בדימוס), דוד בר אופיר עו"ד שוקי פרידמן -ראש הלשכה לסיוע משפטי מחוז צפון, עו"ד רנא מטאנס -סיוע משפטי מחוז צפון מר הוצאה לפועל
7 שנים רשם וראש ההוצאה לפועל בתל אביב, 15 שנים שופט בית משפט השלום בתל אביב (מתוכן 5 שנים כסגן נשיא), 14 שנים שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב ( 4 מתוכן כסגן נשיא) ו - 6 ספרים. מעל 35 שנה של עשייה שיפוטית ועדיין השופט (בדימוס) דוד בר אופיר לא נח לרגע. הוא מכהן כיו"ר הועדה המיוחדת לשחרור אסירי עולם, חבר ויו"ר בוועדות ערר שונות, מרצה וכותב. בתוך העשייה מצא מי שאולי מזוהה יותר מכל אדם אחר עם פניה המשפטיות של מערכת ההוצאה לפועל, זמן להיפגש עמנו ולשוחח על פניה החדשות - ישנות.
|
|
על ההתפתחויות בענין חובת תום הלב עו"ד אלון וולך בשנים האחרונות ניכרת מגמה יציבה, הולכת ומתחזקת של הקלה והתאמה של דרישת תום הלב בבקשת פשיטת רגל של חייב. השינוי מתבטא הן ביציקת תוכן חדש ומותאם למושג "תום הלב" בהקשר של הליכי פשיטת הרגל, והן - ובעיקר בהפיכתו של מושג תום הלב ממושג מוחלט למושג יחסי, שיש לאזנו ולרככו אל מול פרמטרים ואינטרסים נוספים, כגון חלוף הזמן, התנהגות החייב בהליך עצמו והאינטרס הציבורי. מגמה זו תואמת את רוחו ומגמתו של תוקון 3 לפקודת פשיטת הרגל משנת תשנ"ו, על פיו הליכי פשיטת הרגל לבקשת החייב תכליתם לאפשר לחייב חדל פירעון לפתוח דף חדש בחייו.
|
|